Huhtikuu Keisarin juusto

Keisarin juustoa pääsiäisen herkutteluun

Keisarin juuston synty

Juustokellarin ulkokuva

Kolmostien varrella, Jalasjärven eteläpuolen Pentinmäen kylällä sijaitsee Juustoportin kahvila-ravintola. Sen pihapiiriin rakennetun juustokellarin uumenissa kypsyy yksi Juustoportin aarteista, Keisarin juusto. Keisarin juusto on saanut nimensä Keisarintiestä, jonka varrella Juustoportin erikoisjuustola sijaitsee. Itse asiassa, jo aikojen alussa päätettiin nimetä yksi aarteista Keisarinjuustoksi. Nimi sopii hyvin tälle ainutlaatuiselle juustolle, jonka valmistukseen käytetään sekä lehmän-, että vuohenmaitoa. Vaikka maitojen oikean sekoitussuhteen löytämiseksi oli tehtävä monia kokeita, tehtävä kannatti ja Keisarin juusto tuli myyntiin vuoden 2004 loppupuolella.

Edin kätten jälkeä

Sveitsiläinen juustomestari Edi Wägeli

Juustoportin kellaroitujen juustojen historia alkaa vuodesta 1995, jolloin sveitsiläinen juustomestari Edi Wägeli toi osaamisensa taloon. Edi oli intohimoinen tuotekehittäjä, jonka työn tuloksena saatiin ”juustomestarin koti-ikäviä”, eli erilaisia koejuustoja. Juustoportin alkuvuosien erikoisjuustojen tarjonta olikin hyvin pitkälti Edin kätten jälkeä, niin myös Keisarin juusto.

 

 

Herkullisen juuston resepti pitää sisällään onnistumisia

Juustomestari Ville Kuivinen juustokellarissa


Maidon hyvä laatu on edellytys laadukkaalle juustolle, mutta juuston onnistumiseen vaikuttaa moni muukin seikka. Juuston kypsymiseen vaikuttavat bakteerit ovat tärkeitä, jopa välttämättömiä apulaisia juustonvalmistajalle. Parhaimmillaan ne antavat juustolle kauniin ulkonäön, houkuttelevan tuoksun ja herkullisen maun. Pahimman epäonnen kohdatessa ne voivat pilata koko valmistuserän. Raaka-aineen, olosuhteiden ja tekniikan hallitsemiseksi tarvitaan ammattitaitoisia ja intohimoisia työntekijöitä. Etenkin vuohenmaidon kausivaihtelun hyödyntäminen kesä- ja talvimaidon välillä ja se, että saadaan molempien maitojen parhaat piirteet esille, vaatii erityistä ammattitaitoa. Nykyisin juustolassa jatkaakin seuraava sukupolvi erinomaista työtään erikoisjuustojen parissa.

Antti Seilo arvioimassa juuston kypsyyttä.

Keisarinjuusto pähkinänkuoressa
Keisarin juusto valmistetaan suomalaisesta lehmän maidosta ja vuohen maidosta. Vuohenmaito voimistaa juuston makua, antaen sille särmikkyyttä ja lehmänmaito mehevyyttä. Rasvaa juustossa on 29g/100g. Keisarin juustoa kellaroidaan vähintään kuusi kuukautta, jonka aikana juusto saa vahvan maun. Parhaimmillaan Keisarin juusto on juustotarjottimella, sopien hyvin salaatteihin, sekä vaikkapa lämpimien ruokien kuorrutuksiin.

Juustoportin Keisarin juusto
Keisarin juusto kuluttajapakkauksessa

 

 

 

 

 

 

Keisarin salaatti

Keisarin salaatti
Kastike:
0,5 dl rypsi- tai oliiviöljyä
0,25 dl valkoista balsamicoa
1 tl sokeria
0,25 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippurirouhetta

Salaatti:
200 g Juustoportin Keisarin juustoa
2 dl tummia ja vihreitä viinirypäleitä
10 kpl herkkusieniä
300 g melonia
1 l erilaisia salaatteja pestyinä ja hyvin valutettuna
1 dl saksanpähkinöitä

Sekoita kastikkeen aineet huolellisesti. Kuutioi, suikaloi tai viipaloi juusto. Pese ja halkaise viinirypäleet ja poista siemenet. Viipaloi puhdistetut herkkusienet. Koverra melonista siemenet, lohko hedelmäliha ja poista kuoret tai koverra hedelmäliha palloiksi palloraudalla. Kokoa salaattiaineet laakealle vadille tai lautasille. Valuta kastike juuri ennen tarjoilua salaatin päälle. Nauti hyvän leivän kanssa!

Jaana Kuusinen vastaanotti yleisönsuosikki palkinnon juustonäyttelyssä 2017

Pääsiäisen herkutteluun

Keisarin juustoa ja punaviiniä


Keisarin salaatti sopii hyvin pääsiäisruokailuun vaikka alkusalaatiksi. Keisarin juusto on hyvää myös sellaisenaan, vaikka jälkiruoaksi. Juustoporttilainen Jaana Kuusinen on pitkään työskennellyt erikoisjuustojen parissa, mm. kertoen niistä Juusto-Viini-illoissa. Tässä Jaanan viinivinkit Keisarin juuston seuraksi:
valkoviini: Baron Heyl Estate Riesling (580247) tai Casillero Del Diablo chardonnay (008064)
punaviini: Vivaldi Passatempo (471387)