Juustonäyttelyt

Juustonäyttely Helsingin Kappelissa 1932

Ensimmäinen SJY järjestämä juustonäyttely oli 1919 Tampereen meijerinäyttelyn juusto-osasto. Alkuvuosina näyttelyt olivat paikallisia ja ne järjestettiin yhdessä paikallisten meijeriliittojen kanssa. Vuonna 1925 SJY järjesti maamme ensimmäisen Yleisen Juustonäyttelyn Helsingin Esplanaadikappelissa ”varsin juhlavin menoin”, kuten tilaisuutta kuvataan SJY:n 2010 julkaistussa historiikissa. Tilaisuuden kutsuvieraiden joukossa oli mm. tasavallan presidentti Lauri Kristian Relander. Kappelin näyttelyyn osallistui 45 emmentaljuustoa ja 16 ns. pikkujuustoa. Tämän jälkeen valtakunnallisia näyttelyjä on järjestetty aluksi vuosittain, myöhemmin näyttelyjen välit ovat jonkin verran vaihdelleet. Vuosien 1947 ja 1955 ns. Herkku-juustonäyttelyt olivat kansainväliset, -47 mukana oli juustoja Sveitsistä ja Ruotsista ja -55 Tanskasta, Ruotsista ja Norjasta. Viimeisten vuosikymmenien aikana juustonäyttely on järjestetty kahden vuoden välein yhteistyössä Suomen Pienjuustolayhdistys ry:n ja Juustonvalmistajain säätiön kanssa. Näyttelyt ovat yleensä osa messuja tai muuta yleisötapahtumaa ja niitä on pidetty eri puolilla Suomea.

Jyväskylä 2022

Valtakunnallisen juustojen laatukilpailun tulokset julkistettiin lauantaina Kirja, Ruoka ja Viini -messuilla pidetyssä Juustonäyttelyssä Jyväskylässä. Parhaaksi kypsytetyksi juustoksi sijoittui Valio Oy Joensuun valmistama Luomu kermajuusto. Juustoa luonnehdittiin kauniiksi, upeaksi murukolojuustoksi ja maultaan makeaksi. Erikoiskiitosta juusto sai ilmavasta rakenteesta. Juustoon on käytetty lehmän maitoa.

Parhaaksi tuorejuustoksi sijoittui Valio Oy Joensuun valmistama Valio Viola® Vanilja tuorejuusto. Juustoa vaniljan makua kuvattiin vahvana ja raikkaana.

Paras kypsytetty ja paras tuorejuusto valittiin 13 kilpailusarjan voittajien joukosta. Yhteensä kilpailuun osallistui 85 juustoa 13 eri valmistajalta. Lisäksi tapahtumassa valittiin yleisön suosikkijuusto, joka on vuonna 2022 Jukolan Juuston valmistama Aito Cheddar Vintage. Yleisö antoi tunnustusta erikoisesti kauniin marmorimaisesta ulkonäöstä, ja voimakkaan täyteläisestä mausta sekä suussa sulavasta rakenteesta. Voittaja sai muotoilija Samuli Alosen valmistaman pronssisen kiertopalkinnon ”Juustomestari”. Seuraavat sijat yleisön suosikkijuustoina saivat Valio Oy Äänekosken Aura® Gold ja Jukolan Juuston Aito Cheddar Kuusenkerkkä. Kaikki yleisön suosikit tulivat näyttelypaikkakunta Jyväskylän lähistön juustoloista.

Tulokset_2022

Näyttelyssä olleet kypsytetyt juusto lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen.

Kilpailun parahaana pakittiin Valion Luomu kermajuusto

Näyttelytapahtuman ohjelma:

26.11.2022

10:00 Näyttely aukeaa
11:00 Näyttelyn virallinen avaus

 

Anni Alakotila, SJY pj

Eduskunnan maa-ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari

12:00 Suomalaisten juustojen Laatukilpailun palkintojenjako Paula Virolainen,

SJY Sihteeri

14:00

 

18.00

Vuoden juustomestarin esittely ja puheenvuoro

Juustonäyttely sulkeutuu

 

27.11.2022

 

10:00 Näyttely aukeaa
11.00 Juustojen arviointi / yleisöraati 1
11:30 Juustojen arviointi / yleisöraati 2
12:00 Juustojen arviointi / yleisöraati 3
12:30 Juustojen arviointi / yleisöraati 4
14:00

 

17.00

 

 

”Yleisön Suosikki Juusto” tuloksen julkistus

 

Juustonäyttely sulkeutuu

 

 

Anni Alakotila

Puheenjohtaja

 

 

 

Vuoden Juustoteko

Juustojen lisäksi tapahtumassa palkittiin Vuoden juustotekona Herkkujuustolan Juustotupa. Juustotupa on kotoisa taukopaikka, jossa kaiken keskiössä on juusto, siellä pääsee tutustumaan sekä juustonvalmistukseen että juustoruokiin.

Vuoden Juustotekona palkittiin Herkkujuustolan Juustotupa