Juustonäyttelyt

Juustonäyttely Helsingin Kappelissa 1932

Ensimmäinen SJY järjestämä juustonäyttely oli 1919 Tampereen meijerinäyttelyn juusto-osasto. Alkuvuosina näyttelyt olivat paikallisia ja ne järjestettiin yhdessä paikallisten meijeriliittojen kanssa. Vuonna 1925 SJY järjesti maamme ensimmäisen Yleisen Juustonäyttelyn Helsingin Esplanaadikappelissa ”varsin juhlavin menoin”, kuten tilaisuutta kuvataan SJY:n 2010 julkaistussa historiikissa. Tilaisuuden kutsuvieraiden joukossa oli mm. tasavallan presidentti Lauri Kristian Relander. Kappelin näyttelyyn osallistui 45 emmentaljuustoa ja 16 ns. pikkujuustoa. Tämän jälkeen valtakunnallisia näyttelyjä on järjestetty aluksi vuosittain, myöhemmin näyttelyjen välit ovat jonkin verran vaihdelleet. Vuosien 1947 ja 1955 ns. Herkku-juustonäyttelyt olivat kansainväliset, -47 mukana oli juustoja Sveitsistä ja Ruotsista ja -55 Tanskasta, Ruotsista ja Norjasta. Viimeisten vuosikymmenien aikana juustonäyttely on järjestetty kahden vuoden välein yhteistyössä Suomen Pienjuustolayhdistys ry:n ja Juustonvalmistajain säätiön kanssa. Näyttelyt ovat yleensä osa messuja tai muuta yleisötapahtumaa ja niitä on pidetty eri puolilla Suomea.

Pörssitalo 2018

Helsinki 2018

Vuoden 2018 näyttely järjestettiin Helsingissä Pörssitalossa 30.10.2018 klo 13 – 16. Näyttelyssä ovat nähtävissä ja palkittiin Suomalaisten juustojen laatukilpailuun osallistuneet juustot. Laatukilpailun sarjavoittajat palkittiin kunniakirjalla ja stipendillä. Lisäksi näyttelyvieraista koottujen arviointiryhmien arviointitulosten perusteella palkittiin yleisön suosikki juusto, Valio Oy Lapinlahden tehtaan valmistama Valio Alppi Kreivi®.

Juustokilpailun tulokset 2018

Näyttelyssä olleet kypsytetyt juusto lahjoitettiin hyväntekeväisyyteen Heikki Hurstin kautta.

Laatukilpaikun 2018 palkitut

Näyttelytapahtuman ohjelma:
Näyttelyn avaus, tuotantojohtaja Juha Penttilä, Valio Oy
Juustojen arvioinnista, kilpailuarvioinnit päätuomari Leena Lilleberg, Evira
Juustojen arviointi tuotannossa juustomestari Juhani Ylikauma, Valio
”Yleisön suosikin valinta” arvioinnit
Juustojen käyttö ruoanvalmistuksessa, keittiömestari Ari Ruoho, ravintola Nokka
Juustomestarin työstä, Vuoden juustomestari Peter Dörig, Herkkujuustola Oy

Vuoden Juustoteko
Laatukilpailun voittajien ja yleisön suosikin lisäksi tapahtumassa palkittiin Vuoden juustoteko, Eduskunnassa järjestetyn Juustopäivän järjestäjinä palkittiin Sakari Juurus, Heikki Kykkänen ja Anja Pölönen. Juustopäivässä suomalaiset juustonvalmistajat pääsivät esittelemään tuotteitaan kansanedustajille ja kertomaan näkemyksistään Maa- ja metsätalousvaliokunnassa.
Hanke lähti liikkeelle Juustoseura ry:n aloitteesta – tehdä yhdessä Suomi 100 teeman alla jotain, jolla nostetaan juustoa esille ja tuodaan näkyväksi juuston merkitystä, hyviä ominaisuuksia ja mikä uhkaa kotimaista juustonvalmistusta tänä päivänä. Loppu tulemaksi ”jalostui” Juustopäivä eduskunnassa. Tapahtuman järjestelyistä ja sisällöstä vastuun kantoi SJY. Maa- ja metsätalousvaliokunnassa, esittelyn ja tapahtuman taustasta kertoi Juustoseuran sihteeri Sakari Juurus ja juustonvalmistajien yhteisen puheenvuoron piti SJY:n puheenjohtaja Anja Pölönen.