”Vuoden juustomestari” valittiin ensimmäisen kerran 1984 Finnconsum messuilla messujen päätoimikunnan toimesta. Tämän jälkeen vuoden juustomestarin on valinnut SJY:n johtokunta. Vuoden juustomestarin valinnan perusteita ovat: ”Hän on merkittävällä tavalla ollut kehittämässä juustonvalmistuksen ammattitaitoa, juuston laatua ja taloudellista valmistusta”.
Ensimmäinen vuoden juustomestari oli isännöitsijä Jukka Salmela (Lappeenrannan Osuusmeijerimeijeri). Vuoteen 2016 mennessä vuoden juustomestari on nimitetty 16 kertaa.
Vuoden juustomestari 2022
Vuoden 2022 juustomestarin Pirjo Mykkänen (Valio Oy, Äänekoski) valintaa yhdistyksen puheenjohtaja perusteli seuraavasti:
”Hänellä on vuosien kokemus juuston valmistuksesta, on edistänyt erilaisissa tehtävissä juustonvalmistuksen ammattitaitoa.”.