Juustojen laatukilpailut

Laatukilpailu on ollut yksi SJY:n tärkeimmistä toimintamuodoista yhdistyksen alusta lähtien. Pitkään kilpailun päämääränä oli juustoloiden toiminnan kokonaisvaltainen kehittäminen. Juustojen aistinvaraisen laadun arvioinnin lisäksi kilpailu sisälsi juustolakohtaiset tarkastukset, joissa arvioitiin meijerin teknistä tasoa, kunnossapitoa, siisteyttä jne. Vuoteen 1978 asti kilpailun nimi oli ”Juustovarastokilpailu”, jonka jälkeen nimi muutettiin kilpailua paremmin kuvaavaksi ”Juustolakilpailuksi”. Viimeinen perinteinen juustolakilpailu järjestettiin 1992, siitä lähtien on kilpailtu ainoastaan juustojen laadulla.
Viimeiset vuosikymmenet laatukilpailu on järjestetty joka toinen vuosi yhteistyössä Suomen Pienjuustolayhdistys ry:n ja Juustonvalmistajain säätiön kanssa, viimeksi 2018. Kilpailu on avoin kaikille Suomessa suomalaisesta maidosta valmistetuille juustoille. Juustot kilpailevat juustotyypin mukaisissa sarjoissa, 2018 kilpailusarjoja oli 12. Kilpailussa juustojen aistinvaraisen laadun arvioi nelihenkinen raati Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) laadunarviointiohjeen mukaan. Arvioijat työskentelevät itsenäisesti ja ominaisuudet arvioidaan erikseen.

Juustojen laatua arvioidaan 5 -portaisella asteikolla:
5                  ei poikkeamaa laatutavoitteesta (erittäin hyvä)
4                  erittäin lievä poikkeama laatutavoitteesta (hyvä)
3                  lievä poikkeama laatutavoitteesta (tyydyttävä)
2                  selvä poikkeama laatutavoitteesta (huono)
1                  erittäin selvä poikkeama laatutavoitteesta (erittäin huono)

Mikäli juusto saa jostakin arvioitavasta ominaisuudesta alle 3 pistettä, sitä ei voida pitää kauppakelpoisena.

Kilpailussa laatuominaisuuksilla on omat painokertoimensa:
ulkonäkö 4
rakenne 7
haju maku 9

Juuston lopulliset pisteet saadaan kertomalla tuomareiden laatuominaisuuspisteiden keskiarvo painokertoimella. Kilpailun maksimipisteet (100) voi saada, jos kaikki tuomarit arvioivat kaikki ominaisuudet erittäin hyviksi (5 pistettä).
Kilpailussa sarjansa voittaneiden juustojen valmistajat palkitaan juustonäyttelyssä kunniakirjalla ja stipendillä. Vuodesta 2004 lähtien on kilpailun paras kypsytetty juusto ja paras tuorejuusto palkittu Suomen Paras -tunnuksella. Kilpailun parhaina palkittavat juustot määräytyvät erillisessä sarjavoittajien kesken tehtävän arvioinnin perusteella.

Laatukilpailun paras kypsytetty juusto Keisarinjuusto

Laatukilpailu 2018
 Laatukilpailuun kahteentoista kilpailusarjaan osallistui 19 valmistajaa 115 juustolla.
Suomen parhaaksi kypsytetyksi juustoksi kilpailussa arvioitiin Juustoportti Oy:n Keisarinjuusto ja Suomen parhaaksi tuorejuustoksi Valio Oy Joensuun tehtaan Viola® maustamaton tuorejuusto.

 

 

Sarjojen voittajat:

Emmental-juustot                         Valio Emmental punaleima                        Valio Oy Lapinlahti
Edam/Gouda tyyppiset juustot  Valio Hienoin Salaneuvos®                        Valio Oy Lapinlahti
Murukolojuustot                          Ålands Special 50+                                         Ålands Centralandelslag
Kittijuustot                                   Keisarinjuusto                                                  Juustoportti Oy
Erikoisjuustot                               Valio Alppi Kreivi®                                        Valio Oy Lapinlahti
Homejuustot                                Valio Aura® Gold                                            Valio Oy Äänekoski
Kevytjuustot                                 Valio Oltermanni® 17                                     Valio Oy Haapavesi
Cheddar-juustot                          Kolatun Waldemar Kuttuchedda                  Kolatun Juustola
Maustamattomat tuorejuustot  Valio Viola® maustamaton tuorejuusto     Valio Oy Joensuu
Maustetut tuorejuustot               Valio Viola® kolme pippuria tuorejuusto  Valio Oy Joensuu
Sulatejuustot                                 Valio Kippari®                                                  Valio Oy Vantaa
Höylättävä maito-                       Julia 17 rypsijuustovalmiste                            Juustoportti Oy
kasviöljy valmisteet

Emmentalsarjan voittaja Valio Emmental Punaleima

Juustojen laatukilpailun tulokset 2018

Vuosien 2014 ja 2016 laatukilpailujen tulokset ja kilpailuselostukset löytyvät Laatukilpailut arkisto sivulta