Juustojen laatukilpailut

Laatukilpailu on ollut yksi SJY:n tärkeimmistä toimintamuodoista yhdistyksen alusta lähtien. Pitkään kilpailun päämääränä oli juustoloiden toiminnan kokonaisvaltainen kehittäminen. Juustojen aistinvaraisen laadun arvioinnin lisäksi kilpailu sisälsi juustolakohtaiset tarkastukset, joissa arvioitiin meijerin teknistä tasoa, kunnossapitoa, siisteyttä jne. Vuoteen 1978 asti kilpailun nimi oli ”Juustovarastokilpailu”, jonka jälkeen nimi muutettiin kilpailua paremmin kuvaavaksi ”Juustolakilpailuksi”. Viimeinen perinteinen juustolakilpailu järjestettiin 1992, siitä lähtien on kilpailtu ainoastaan juustojen laadulla.
Viimeiset vuosikymmenet laatukilpailu on järjestetty joka toinen vuosi yhteistyössä Suomen Pienjuustolayhdistys ry:n ja Juustonvalmistajain säätiön kanssa, viimeksi 2018. Kilpailu on avoin kaikille Suomessa suomalaisesta maidosta valmistetuille juustoille. Juustot kilpailevat juustotyypin mukaisissa sarjoissa, 2018 kilpailusarjoja oli 12. Kilpailussa juustojen aistinvaraisen laadun arvioi nelihenkinen raati Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) laadunarviointiohjeen mukaan. Arvioijat työskentelevät itsenäisesti ja ominaisuudet arvioidaan erikseen.

Juustojen laatua arvioidaan 5 -portaisella asteikolla:
5                  ei poikkeamaa laatutavoitteesta (erittäin hyvä)
4                  erittäin lievä poikkeama laatutavoitteesta (hyvä)
3                  lievä poikkeama laatutavoitteesta (tyydyttävä)
2                  selvä poikkeama laatutavoitteesta (huono)
1                  erittäin selvä poikkeama laatutavoitteesta (erittäin huono)

Mikäli juusto saa jostakin arvioitavasta ominaisuudesta alle 3 pistettä, sitä ei voida pitää kauppakelpoisena.

Kilpailussa laatuominaisuuksilla on omat painokertoimensa:
ulkonäkö 4
rakenne 7
haju maku 9

Juuston lopulliset pisteet saadaan kertomalla tuomareiden laatuominaisuuspisteiden keskiarvo painokertoimella. Kilpailun maksimipisteet (100) voi saada, jos kaikki tuomarit arvioivat kaikki ominaisuudet erittäin hyviksi (5 pistettä).
Kilpailussa sarjansa voittaneiden juustojen valmistajat palkitaan juustonäyttelyssä kunniakirjalla ja stipendillä. Vuodesta 2004 lähtien on kilpailun paras kypsytetty juusto ja paras tuorejuusto palkittu Suomen Paras -tunnuksella. Kilpailun parhaina palkittavat juustot määräytyvät erillisessä sarjavoittajien kesken tehtävän arvioinnin perusteella.

Laatukilpailun paras kypsytetty juusto Keisarinjuusto

Laatukilpailu 2022

Valio Luomu kermajuusto ja Valio Viola® Vanilja tuorejuusto on valittu Suomen parhaiksi juustoiksi 2022. Valtakunnallisen laatuarvioinnin järjestivät Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys, Suomen Pienjuustolayhdistys ja Juustonvalmistajain säätiö. Kilpailuun osallistui n. 80 suomalaista juustoa. Juustoja arvioitiin 13 kilpailusarjassa ja sarjojen voittajista valittiin vielä paras kypsytetty juusto ja tuorejuusto.

 

 

Sarjojen voittajat:

Emmental-juustot: Bomarsund, valmistaja Åland Centralandelslag

Edam / Gouda tyyppiset juustot: Valio Edam 24, valmistaja Valio Oy Lapinlahti

Murukolojuustot: Valio Luomu kermajuusto, valmistaja Valio Oy Joensuu

Kittijuustot: Viinitarhurinjuusto, valmistaja Juustoportti

Erikoisjuustot: Valio Alppi Kreivi®, valmistaja Valio Oy Lapinlahti

Homejuustot: Valio Aura® Gold, valmistaja Valio Oy Äänekoski

Kevytjuustot: Edam 15, valmistaja Åland Centralandelslag

Cheddar-juustot: Aito Cheddar Vintage, valmistaja Jukolan Juustola

Maustetut Kypsytetyt juustot: Aito Cheddar Kuusenkerkkä, valmistaja Jukolan Juustola

Maustamattomat tuorejuustot: Valio Viola® maustamaton tuorejuusto, valmistaja Valio Oy Joensuu

Maustetut tuorejuustot: Valio Viola® Vanilja tuorejuusto, valmistaja Valio Oy Joensuu

Leipäjuustot: Jukkolan Leipäjuusto, valmistaja Jukkolan Juusto

Sulatejuustot: Valio Koskenlaskija chipotle viipale®, valmistaja Valio Oy Vantaa

 

Emmentalsarjan voittaja Valio Emmental Punaleima

Tulokset_2022

Vuosien 2014 ja 2016 laatukilpailujen tulokset ja kilpailuselostukset löytyvät Laatukilpailut arkisto sivulta