Juuston historiaa

Juusto on yksi vanhimmista ruokamuodoista mitä tiedetään. Jo sumerialaiset kirjoittivat 3000 vuotta ennen ajanlaskun alkua juustoista vertaillen noin 20 erilaisen tuorejuuston ominaisuuksia. Samoilta ajoilta on löytynyt juuston valmistuslaitteiston kuvauksia Egyptistä ja Europasta. Todennäköisin teoria juuston valmistuksen alkamisesta vie 12 000 vuotta taaksepäin, koska tällöin vuohia ja lampaita alettiin pitää kotieläiminä. 

Jussi Talvi kirjoittaa kirjassa Iloinen juusto seuraavan tarinan:
”Kauan sitten, esihistoriallisena aikana, ennen kuin ihminen osasi lukea tai kirjoittaa, alkoi taru juustosta. Tämän tarun yksinäinen arabi vaelsi Etu-Aasian vuoristoissa erämaan kuuman auringon alla. Monen tunnin vaelluksen jälkeen, väsyneenä ja turtuneena sekä saadakseen suojaa auringolta hän istuutui lepäämään virkistääkseen itseään hyvin yksinkertaisella aterialla: kuivatuilla taateleilla ja vuohenmaidolla.

Hän kohotti huulilleen kuivatusta lampaanmahasta tehdyn juomaleilinsä. Mutta siitä ei herunut mitään. Vain aivan ohut vesijuova kostutti hänen huuliaan.

Mies leikkasi silloin leilinsä kyljen auki nähdäkseen, mitä oli tapahtunut hänen maitovarastolleen. Hämmästyksekseen hän löysi leilistään pehmeää valkoista massaa, joka oli muodostunut juoksettuneesta maidosta. Se ei ollut lainkaan vastenmielistä nälkäiselle miehelle.

Siitä lähtien alettiin maitoa juoksettaa vuohen kuivatussa mahalaukussa. Tulos oli juustoa. Ymmärrettiin, että aivan nuoren eläimen mahalaukkua saattoi käyttää maidon juoksettamiseen eli juoksuttimena”