Juustoa valmistetaan erottamalla maidosta heraa ja puristamalla saatu juustouma kiinteään muotoon. Valmistuksen perusidea on sama kaikille juustoille, mutta soveltamisessa on lukuisia vaihtoehtoja. Alla on kuvattu kypsytettävän juuston valmistus yleisesti. Juustotyyppejä on kuvattu sivulla Juustojen luokittelu ja suomalaisista juustonvalmistajista löytyy tietoa sivulta Suomalaiset juustonvalmistajat.
Kypsytettävän juuston valmistuksen vaiheet
Maidon vastaanotto / jäähdytys
⇓
Maidon esikäsittely: rasvapitoisuuden vakiointi ja pastörointi
⇓
Lämmitys juoksettumislämpötilaan ja juoksete- / hapatelisäys
⇓
Juoksettuminen
⇓
Juoksettuman leikkaus, hämmennys, lämmitys
⇓
Heran erottaminen
⇓
Juustorakeiden esipuristus, muotitus ja puristus
⇓
Juuston suolaus
⇓
Juuston pakkaus ja / tai siirto kypsytykseen
⇓
Juuston kypsytys
⇓
Juuston arviointi ja hyväksyntä myyntiin
⇓
Juuston jäähdytys ja myyntipakkaus