Juustonvalmistus

Juustoa valmistetaan erottamalla maidosta heraa ja puristamalla saatu juustouma kiinteään muotoon. Valmistuksen perusidea on sama kaikille juustoille, mutta soveltamisessa on lukuisia vaihtoehtoja. Alla on kuvattu kypsytettävän juuston valmistus yleisesti. Juustotyyppejä on kuvattu sivulla Juustojen luokittelu ja suomalaisista juustonvalmistajista löytyy tietoa sivulta Suomalaiset juustonvalmistajat.

 

Kypsytettävän juuston valmistuksen vaiheet

Maidon vastaanotto / jäähdytys

Maidon esikäsittely: rasvapitoisuuden vakiointi ja pastörointi

Lämmitys juoksettumislämpötilaan ja juoksete- / hapatelisäys

Juoksettuminen

Juoksettuman leikkaus, hämmennys, lämmitys

Heran erottaminen

Juustorakeiden esipuristus, muotitus ja puristus

Juuston suolaus

Juuston pakkaus ja / tai siirto kypsytykseen

Juuston kypsytys

Juuston arviointi ja hyväksyntä myyntiin

Juuston jäähdytys ja myyntipakkaus