SJY:n historiaa

Suomen Juustonvalmistajain Yhdistys, SJY, on perustettu 1910 Lahdessa. Ensimmäisenä puheenjohtajana toimi sveitsiläissyntyinen, tilanhoitaja ja juustolan johtaja Christian Oesch Tohmajärveltä ja sihteerinä agronomi, valtion juustokonsulentti K.J.M. Collan Mustialasta. Yhdistyksen tavoitteena oli juustonvalmistuksen edistäminen ja laajentaminen, juustonvalmistuksen ammattitaidon kehittäminen ja jäsenten yhteisten etujen valvominen. Yhdistyksellä oli kolme kieltä; suomi, ruotsi ja sveitsinsaksa.

Alkuvuosina tärkeimpiä toimintoja oli juustovarastokilpailujen järjestäminen. Kilpailun paremmuus ratkaistiin seuraavien osa-alueiden perusteella: juuston hoito, juuston ulkomuoto, massa, maku, väri ja aromi, silmien muodostuminen sekä yleinen järjestys. Juustovarastokilpailut muuttuivat juustolakilpailuiksi ja viimeiset kilpailut järjestettiin 1992.

Juustojen laatukilpailutoimintaa on järjestetty koko maata koskien vuodesta 1925 lähtien. Kilpailun yhteydessä järjestettiin yleinen juustonäyttely Helsingin Esplanadin Kappelissa ja näyttelyn vieraslistalla oli myös silloinen tasavallan presidentti Lauri Kristian Relander.

Nykyisten sääntöjen mukainen tavoite: juustonvalmistuksen ja sen ammattitaidon edistäminen on edelleen linjassa alkuperäisten sääntöjen kanssa. Kilpailutoimintana on joka toinen vuosi järjestettävä valtakunnallinen juustojen laatukilpailu. Kilpailuun osallistuneiden juustojen julkinen juustonäyttely toimii juuston korkean laadun osoituksena, mutta myös hyvänä näyttönä suomalaisen juustonvalmistuksen osaamisesta.

SJY on järjestänyt jäsenilleen säännöllisiä kokouksia, joissa juuston kanssa työskentelevät eri alan ammattilaiset ovat voineet vaihtaa kokemuksia. Kokoukset ovat toimineet hyvän hengen luojina kautta aikojen.