Toukokuu Viola® tuorejuusto

   Toukokuun juusto on juhlakauden kunniaksi Valion Viola® tuorejuusto

Asiantuntija Miia Nissinen seuraamassa juustomaidon hapattamista

Tuorejuustoprosessin asiantuntijana Joensuussa toimii Miia Nissinen. Hän on ollut tuorejuustoprosessia kehittämässä jo lähes kolme vuotta. Viola tuorejuuston prosessi on uusittu tänä aikana. Prosessiuudistus näkyy tuotteen laadun parantumisena. Muutosten jälkeen yhä useampi on löytänyt Viola tuorejuuston ruokapöytäänsä, iloitsee Miia.

Miian oma suosikki on Viola® Mustavalkosipuli tuorejuusto. Juustossa on vahva maku ja pieni pakkaus (100 g) sopii niin herkkupalaksi arkeen tai illanistujaisiin juustotarjottimelle. Viola tuorejuustoja on helppo käyttää, koska ne ovat laktoosittomia. Tämä helpottaa ruokatarjoilun järjestämistä isommallekin porukalle.

Miia ja Niko arvioimassa juustoja. Tuotantovastaava Niko Kejonen on juustomiehiä jo kolmannessa polvessa

 

 

Viola® tuorejuusto Kolme pippuria voitti Suomen parhaan tuorejuuston tittelin syksyn 2016 juustokilpailussa. Kolme pippuria on monipuolinen juusto, joka sopii moneen makumaailmaan. Tuote on raikas, mutta siitä löytyy potkua.

Kaikki Viola tuorejuustot valmistetaan Joensuussa tuoreesta maidosta. Tuore maito hapatetaan ja jalostetaan suussa sulavaksi lopputuotteeksi. Hyvän tuotantohygienian ansiosta tuotteeseen ei lisätä säilöntäainetta. Makuvaihtoehtoja saadaan eri maustekastikkeiden avulla. Tuotesarjasta löytyy vaihtoehtoja makeaan ja suolaiseen leivontaan tai ruoanvalmistukseen.

 

Juhlakauden kunniaksi herkullista Lohipastramia ja korianteri-pippurijuustovaahtoa
Reseptin kuukauden juustolle on laatinut Jyväskylän Messu- ja Kongressikeskus Paviljongin keittiömestari Ilkka Paakkari. Hän kertoo, että lähes 30 vuotta ravintola-alalla työskentelyä, ympäri suomenmaata ja hiukan ulkomaillakin ovat jättäneet jälkensä hyvää ruokaa ja laadukkaita raaka-aineita rakastavaan kokkiin. Työuran useat vastuulliset esimiestehtävät ja yrittäjyyskokemus ovat hioneet työskentelytavan yrittäjälähtöiseksi ja tinkimättömäksi työskentelyn ja laadun suhteen. ”Kunnioitan suomalaisia raaka-aineita ja tuotteita sekä tuottajia jokapäiväisessä työssäni. Nyt kun Suomi täyttää 100 vuotta, se muistuttaa samalla, mitä kaikkea hyvää Suomessa meille iloisille kokeille tuotetaan ja tarjotaan rakennusaineiksi maistuviin ruokatuotteisiin” kertoo Ilkka.

Keittiömestari Ilkka Paakkari

Ilkka Paakkari vastaa Paviljongin Ravintoloiden ruokatuotannosta. Työtään hän kuvailee seuraavasti: ”Järjestämme tilaisuuksia vaihtelevasti pienistä tilaisuuksista aina useiden tuhansien henkilöiden suurtapahtumiin. Tapahtumaravintolassa työskentely ja sen ruokatuotannon johtaminen poikkeaa ns. normaalista ravintolatoiminnasta monin tavoin pelkästään jo suuresta asiakasvolyymista johtuen. Tapahtumakohtaisesti suunniteltavat ravintolapalvelut ruokatuotteineen asettavat haastetta tuotekehityksen ja logistiikan puitteissa. Myös ruoanvalmistukseen käytettävien raaka-aineiden ja on oltava sopivia ravintolatoimintaamme. Niiden saatavuus ostettaessa suurina erinä pitää olla varma ja laadultaan ensiluokkaisia sekä ruokatuotekehityksen jälkeen lopullisina myyntituotteena parhaita ja myyviä.

Esimerkiksi juustot ovat tällaisia tuotteita, joita on helppoa ja kustannustehokasta hyödyntää monimuotoisessa ruokatuotteistuksessa. Juustoilla saadaan maukas ja täyteläinen lopputulos ruokatuotteelle.

Valion Viola Kolmen pippurinjuustostoa voi helposti hyödyntää sellaisenaan (mm. levitteenä salaatinkastikkeen osana) ja lämpimän ruoan valmistuksessa esimerkiksi keitoissa, leivonnassa ja kastikkeissa.

Kolmen pippurin juustostoa kannatta kokeilla myös kesäiseen grillaukseen:
Sekoita yksikolmasosa huoneen lämpöistä voita ja kaksikolmasosaa kolmen pippurin tuorejuustoa tasaiseksi massaksi ja aseta viilenemään jääkaappiin. Näin saat helpon ja täyteläisen sekä hiukan kevyemmän juustoisen maustevoin esimerkiksi grillatulle lihalle!”

Seuraavassa Ilkan resepti Lohipastrami korianteri-pippurijuustovaahdolla (4:lle henkilölle), joka on helppo toteuttaa keväisissä juhlissa suuremmalle henkilömäärälle buffet pöydästä tai mukavaan illanviettoon lautasannoksena alkuruoaksi, iltapalaksi tai kevyenä annoksena esimerkiksi keväisen keitetyn parsan kera.

Kuva1

 

Raaka-aineet: Ruodotonta tuoretta merilohifileetä 300g, suolaa 1 tl, seesamin siemeniä 0,5 dl, Valio Viola Kolmen pippurin tuorejuustoa 1 prk (200g), limeä 1tl, tuoretta korianteria muutama oksa, muovikelmua

 

Valmistus: Poista lohifileestä nahka. Leikkaa filee pitkittäin halki siten, että paksumpi (kuva 1) osa jää pastraamin valmistukseen. Kylkiosan voit hyödyntää vaikka keittoihin.

Hiero kalan pintaa suolaa joka puolelle ja anna maustua jääkaapissa noin 6 tuntia.

Kuva 2

 

Valmista tällä välin korianteri- pippurijuustovaahto lisäämällä tuorejuuston sekaan hienonnettua korianteria ja tilkka puristettua limen mehua. Vatkaa seosta voimakkaasti siten, että tuorejuustoseos kuohkeutuu. Kuohkeus lisää ja syventää juustovaahdon makua.

Aseta seos jäähtymään jääkaappiin.

Ota kala jääkaapista ja kuumenna paistinpannu kuumaksi. Pyöritä lohipala nopeasti kuumalla paistinpannulla siten, että se ei ehdi kypsyä, mutta saa hiukan paistopintaa. Pyörittele lohipala seesamin siementen seassa kauttaaltaan (kuva 2) ja kääri siitä muovikelmuun tiukka rulla (kuva 3).

Nosta muovitettu kalarulla pakastekaappiin 2 tunniksi.

Kuva 3

 

Ota kohmeinen kalarulla pakasteesta, poista muovi ja leikkaa rullasta noin 1 cm: vahvuisia pieniä kiekkoja. Kohmeisesta rullasta on helpompi leikata siistejä kiekkoja. Asettele lohikiekot lautaselle pieninä annoksina tai suurempiin juhliin

vadille buffetpöytiin. Pursota tai asettele korianteri- pippurivaahto lohen kera lautasille tai tarjoile se erillisestä tarjoiluastiasta. Koristele annos tai tarjoiluvati limellä ja haluamillasi yrteillä oman makusi mukaan.

Tarjoiluehdotus

 

Tarjoiluehdotus