Heinäkuu Valio Eila® yrtti salaattijuusto

Pirjo Mykkänen tarkistamassa juustojen kypsymistä

Valio Eila® yrtti salaattijuusto on fetan tyyppinen juusto, joka sopii maustamaan salaatteja ja kasvispaistoksia tai piiraita. Juusto on valmiiksi kuutioitu ja maustettu mausteseoksella, joka sisältää timjamia, paprikaa, oreganoa, basilikaa, korianteria, maustepippuria ja sipulia. Yrtit antavat juustolle raikkaan ja herkullisen maun.

Juusto valmistetaan Äänekoskella, keskisuomalaisesta, lähitilojen maidosta. Juusto juoksetetaan, hapatetaan ja kuutioidaan suoraan myyntipakkauksessa. Juuston kypsymisen jälkeen pakkaukseen lisätään yrtit ja suolavesi, jotka antavat tuotteelle sen ominaisen maun.

Suomalaisen salaattijuuston valmistus (aiemmin feta) alkoi Äänekoskella 1985. Salaattijuustojen suosio on lisääntynyt vuosien varrella merkittävästi ja käyttö on seurannut ruokakulttuurin muutosta.

Matti Leivonen, Airi Tammisto ja Pirjo arvioimassa salaattijuustoja kypsytyksen jälkeen

Alkuun perusversion lisäksi kehitettiin HYLA® versio ja sen jälkeen laktoositon salaattijuusto. Vuonna 2015 markkinoille tulivat maustetut ensimmäiset Eila salaattijuustot: yrtti ja chili. Tämän jälkeen sarja on laajentunut myös valkosipulin makuisella salaattijuustolla.

Laatu- ja kehityspäällikkö Pirjo Mykkänen on tehnyt töitä Eila salaattijuuston parissa lähes kaksikymmentä vuotta. Nykyinen työtehtävä painottuu laatuun ja tuotekehitykseen, jonka myötä myös uudet maut ovat kehitetty markkinoille.

”Juuston kanssa on kiva tehdä töitä”, sanoo Pirjo. ”Pienessä tehtaassa saa tehdä monipuolisia töitä. Palkitsevinta on, kun saa uuden tuotteen kuluttajien pöytään.”

Maija Silvennoinen inspiroituu lähiruoasta ja teki kesäisen salaatin Eila juustosta

Kesäisen reseptin Valio Eila® salaattijuustosta on loihtinut keittiömestari, ruokamaailman monitoiminainen Maija Silvennoinen. Hän toimii ravintola-alan yrittäjänä Saarijärvellä ja Jyväskylässä sekä kirjoittaa ruokakirjoja. Monet ovat innostuneet hänen lukuisista resepteistään kirjoista, eri lehdistä tai television ruokaohjelmista. Kaiken tämän lisäksi hän on Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen hallituksen puheenjohtaja.

Maija kertoo olevansa ylpeä suomalaisesta ruoasta ja ennen kaikkea Äänekosken juustolasta, jota hän pitää omana lähiruoan toimittajana. Aura saa häneltä heti ylistävät arvioit. Rakkaus suomalaiseen ruokaan tulee esiin monella tavoin.

Salaattijuuston resepti on kesäinen ja toimii hyvin kaikilla eri Eilan makuvaihtoehdoilla.

 

Eila juusto mansikkasalaatti

Eila juusto-mansikkasalaatti
1 prk Eila Yrttisalaattijuustoa
1 kokonainen esikeitetty maissintähkä
½ l tuoreita mansikoita lohkoina
1 ruukku jäävuorisalaattia revittynä
1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
rucolaa ja villiyrttejä oman maun mukaan

 

Kastike
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl valkoista balcamicoetikka
2 tl hunajaa
suolaa
vastajauhettua mustapippuria

Koristeluun
Yrttejä tai villiyrttejä

Grillaa tai paista maissintähkä keskilämmöllä lämmöllä noin 10 minuuttia.

Leikkaa leikkuulaudalla, terävällä veitsellä maissinjyvät pituussuunnassa irti.

Pane salaattiainekset kerroksittain laakeaan kulhoon tai vadille. Sekoita kastike ja valuta salaatin päälle. Sekoita salaatti varovasti ja koristele yrteillä. Nauti sellaisenaan tai lisäkkeenä erilaisille ruoille.