Tammikuun juusto Turunmaa 15

Valio Turunmaa® 15

Tammikuun teemana on keventäminen ja siinä hyvänä esimerkkinä on kevytjuustojen sarjan voittaja Valio Turunmaa® 15

Eeva Ryhänen ja Eija Huumonen arvioimassa juuston laatua ja kypsyysastetta

Minkälainen juusto on kyseessä?
Valio Turunmaa® on alkuperäinen, suomalainen juustolaji ja juustotyypin juuret menevät Turun saaristoon 1600-luvulle. Turunmaan nimellä juuston valmistus aloitettiin Paattisissa 1931.
Nykyisin juustoa valmistetaan Valion Lapinlahden juustolassa. Kevytversio kehitettiin vuonna 1992 Iisalmen juustolassa. Juustomestareina toimivat jo silloin Eija Huumonen ja Eeva Ryhänen. He toimivat edelleen juustojen parissa Lapinlahdella.
Juusto on kermaisen aromikas, hieman hapan maultaan ja sopii mainiosti voileiville ja ruuanlaittoon, kuten salaatteihin.
Juuston valmistuksen erikoispiirre on juustorakeiston myllytys, joka antaa juustolle halutun rakenteen ja maun. Juustoa kypsytetään 2 kk, jolloin juuston hienot aromit syntyvät.

Mitä tässä juustossa on erikoista?
Valio Turunmaa® 15 on kevytjuustojen uranuurtaja, joka on pitänyt pintansa kasvavassa juustovalikoimassa. Kevytjuuston maku ja rakenne ovat erinomaiset. Maku on suhteellisen mieto ja sitä kautta se on mieluinen koko perheelle.

Juuston pakkauksen asiantuntija Antti Makkonen tarkastamassa saumausta

 

Juusto pakataan kuluttajille Joensuussa
Iso harkko paloitellaan ja pakataan kuluttajapakkauksiin Joensuussa.

 

 

 

 

 

 

Juustosalaatti maistuu ympäri vuoden – myös kevyempänä
Maukkaan ja ruokaisan juustosalaatin voi kypsytetystä juustosta valmistaa myös kevyemmin, kuitenkaan mauista tinkimättä, vinkkaa Valion koekeittiöstä Ilona Köckritz-Perkiö.

Ilona Köckritz-Perkiö toimii tuoteasiantuntijana Valio Koekeittiössä

Ilona on toiminut ruoka-alalla kotitalousopettajaksi valmistumisesta lähtien. Muutaman vuoden opetustyön jälkeen ovat työvuodet kuluneet uskollisesti elintarviketeollisuuden palveluksessa. Vapaa-ajalla aika kuluu lähinnä omissa ja kahden vauhdikkaan pojan liikuntaharrastuksissa. Kesäisin polkupyörä vaihtuu välillä moottoripyörään, joten vauhtia piisaa niin arkena kuin viikonloppuisin.
Ilonalle juustot ovat vahvasti osa elämää niin omassa käytössä kuin työnsäkin puolesta. Kotona juustoa kuluu arkena yleensä niin aamu- väli- kuin iltapalalla, viikonloppuisin juustoja käytetään myös ruoanvalmistuksessa ja juustotarjotin on vakiovieras jokaisessa kotijuhlassa; synttäreillä, kaveriporukalla ja juhlapyhinä.

Mitä Valio Koekeittiössä tapahtuu?
Valion monenkirjava ruoanvalmistustuotteiden repertuaari pitää Valio Koekeittiön väen kiireisenä, sillä uuden reseptiikan tuottaminen niin tuoteuutuuksille kuin klassikkotuotteille on mittava. Koekeittiö on kotikokkaajien ruoanlaiton tai tuotetuntemuksen lisäksi apuna mittavasti suurkeittiö ja teollisuuspuolen asiakkaille. Ruokaohjeiden kehittelyn, testaamisen ja arvioinnin lisäksi Koekeittiö valmistaa ruoat ruokakuvauksiin, on mukana tuotteiden testauksissa tuotekehityksen eri vaiheissa, työstää materiaalia valio.fi sivustolle, luo viikon ruokalistoja ja vastaa kuluttajien kommentteihin, kouluttaa asiakkaita… ja paljon, paljon muuta.
Juustonystävien kannalta Valio Koekeittiön juustojen ruoanvalmistustesteistä saatu ”Juustojen käyttötaulukko” helpottaa juustojen valinnoissa. Koska juustoissa on eroja, on hyvä tietää juustojen eri ruoanvalmistusominaisuudet valittaessa juustoa eri ruokiin. Testeissä arvioidaan mm. juustojen sulamista, venyvyyttä, kuorrutuskäyttöä ja rakennetta eri ruoissa (raclettessa, pizzassa ja juustokastikkeet). Nopea apu Valio juustoista löytyy käyttötalukosta. Sieltä voi tarkistaa vaikka suosituksemme, mihin esim. ihastuttava Valio Turunmaa® juusto soveltuu – kevyempänä tai täysrasvaisena.

Kevyempi tonnikala-juustosalaatti 

Kevyempi juustosalaatti Valio Turunmaa 15 juustosta

Hyvän tuotekehityksen ansiosta, kevyempikin vaihtoehto voi maistua täyteläiseltä ja sen voi rehellisesti sanoa onnistuneen Valio Turunmaa® 15% juustossa. Juustolle kehitetty Kevyempi tonnikala-juustosalaatti on tarkoitettu pääruokasalaatiksi, mutta se kelpaa yhtälailla tarjottavaksi pieninä annoksina alkuruokasalaattina tai kulhossa tarjoiltuna brunssipöydässä.
Kesällä voi salaattiin sujauttaa tonnikalan sijaan vaikka itse savustetut onkikalat. Talviaikaan kesäsipulit taasen vaihtuvat ohuiksi renkaiksi leikattuihin sipuli- tai purjoviipaleisiin. Ohje on siis hyvinkin ympärivuotinen ja monikäyttöinen. Toivottavasti ohjeestamme on sinulle Valio Turunmaa® juuston ystävänä iloa!

PS. Ja käykäähän lukemassa välillä Valion Ujo kerma ruokablogia, josta löytyy ajankohtaisia vinkkejä ruoasta ja ruokaohjeista.